Fundacja

Fundacja Patronus powstała przede wszystkim w celu szerzenia świadomości prawnej wśród społeczeństwa.

Założycielami fundacji są radcowie prawni i adwokaci z wieloletnim doświadczeniem. Wieloletnia praktyka w prowadzeniu spraw klientów indywidualnych oraz przedsiębiorców skłoniło nas do refleksji, że znajomość swoich praw jest niewystarczająca. Często jako prawnicy interweniujemy na późnym etapie, w konsekwencji czego nasza pomoc sprowadza się do minimalizacji negatywnych skutków w sprawach, do których wstępujemy. Dostrzegamy również bezsilność osób, które za przeciwników mają „potężne” podmioty, takie jak banki czy zakłady ubezpieczeń. Dynamicznie zmieniające się procedury oraz trudność w analizie „oczywistych” zagadnień stawia takie osoby w gorszej sytuacji negocjacyjnej i procesowej. Zmiana takiego stanu rzeczy i w konsekwencji zapewnienie realnej pomocy prawnej osobom jej potrzebującym, musi wyjść również od zmiany ich podejścia do usług prawnych. Wcześniejsze zajęcie się daną sprawą nie tylko zwiększy bowiem szansę na pozytywne jej rozstrzygnięcie, ale także pozwoli uchronić osoby najbardziej zainteresowane przed niepotrzebnym stresem.
Z tego względu chcemy przede wszystkim zapobiegać, a nie tylko ratowaćktóra to myśl może świetnie posłużyć za motto Fundacji.
Dlatego też jej zadaniem ma być nie tylko szerzenie świadomości prawnej wśród społeczeństwa, ale także doprowadzenie do fundamentalnych zmian, w tym tej eliminującej strach ludzi przed prawem i prawnikami.

Z ogólnie dostępnych badań wynika, że niechętnie korzystamy z pomocy prawnej. Trudno powiedzieć, jakie są przyczyny takiego stanu rzeczy. Z pewnością w społeczeństwie funkcjonuje wiele mitów dotyczących usług prawnych i samych prawników. Chcemy je obalić. Niejednokrotnie prawnik kojarzy się z osobą niedostępną, elitarną, której usługi są po prostu drogie. Fakt, prawnicy zajmują się trudną materią, wymagającą znajomości ciągle zmieniających się przepisów z różnych dziedzin i ich korelacji. Nie jest jednak prawdą, że nasze usługi są przeznaczone wyłącznie dla bogatszej części społeczeństwa.
Średni koszt porady prawnej w naszym kraju to wydatek rzędu od 100 zł do 150 zł. Czy w obliczu wygrania bądź zaoszczędzenia nawet kilkuset złotych jest to naprawdę duży koszt? Wątpimy. Okazuje się, że realna i odpowiednio wcześniej podjęta pomoc pozwala na uzyskanie wymiernych korzyści. Nie tylko finansowych, ale także tych pozwalających na uporządkowanie różnego rodzaju spraw, zaczynając od osobistych i rodzinnych, poprzez zawodowe, na usprawniających i zapewniających zgodne z prawem prowadzenie działalności gospodarczej kończąc.

Fundacja służy pomocą w każdej ważnej dla Państwa sprawie.
W naszej fundacyjnej działalności zaczynamy jednak od skoncentrowania się na wsparciu udzielanym dwóm grupom społecznym:
- osobom, które mają roszczenia w sprawach związanych z wypadkiem komunikacyjnym
- osobom, które potrzebują pomocy w walce z bankami w tzw. sprawach frankowych.

Z myślą o osobach poszkodowanych wypadkami komunikacyjnymi, oddajemy do ich dyspozycji (ale także do dyspozycji wszystkich zainteresowanych tą tematyką osób) specjalne kalkulatory, które umożliwią obliczenie przybliżonej kwoty przysługującej uprawnionemu tytułem zadośćuczynienia. Dzięki temu narzędziu już na wstępie będziecie Państwo mogli ocenić, z jakim roszczeniem poszkodowany może do ubezpieczyciela wystąpić bądź czy ustalona przez zakład ubezpieczeń kwota odszkodowania nie jest zaniżona. Oczywiście sama znajomość przedmiotowych kwot nie jest gwarancją sukcesu. Niemniej jednak wiedza ta stanowi punkt wyjścia dla zgłaszanych ubezpieczycielowi żądań i co równie ważne pozwoli Państwu znaleźć w sobie pokłady siły, aby zawalczyć o swoje prawa.

Cyklicznymi artykułami, które zamierzamy publikować na stronie Fundacji, będziemy Państwu przybliżać tematykę także innych roszczeń, przysługujących osobom uprawnionym. Przedstawiana wiedza będzie oparta na naszym wieloletnim doświadczeniu, popartym aktualnym stanowiskiem orzecznictwa i doktryny.

Wszystkim „Frankowiczom” – chcemy przedstawić realne możliwości walki z bankami. Dysponujemy wiedzą i pomysłami, w jaki sposób skutecznie unieważnić bądź przewalutować zaciągnięty przez nich kredyt. W tym celu będziemy organizować spotkania, na których odpowiemy osobom zainteresowanym na wszystkie nurtujące ich pytania. Na stronie fundacji będziemy zaś opisywać ciekawe przypadki i przedstawiać aktualną sytuację w tej tematyce.

Podsumowując fundacja powstała po to, aby uczyć korzystania z usług prawnych.