Co to jest odszkodowanie?

Odszkodowanie to roszczenie, które przysługuje poszkodowanemu w przypadku, gdy zostały naruszone jego prawnie chronione dobra bądź interesy. Poszkodowany może domagać się naprawienia szkody od sprawcy szkody albo od podmiotu, który odpowiada za zachowanie sprawcy szkody. W sprawach dotyczących wypadków komunikacyjnych będą to najczęściej zakłady ubezpieczeń.

Należy jednak pamiętać, że odszkodowanie dotyczy szkód majątkowych, a zatem takich, które można ściśle określić. Jako przykład niech posłużą koszty leczenia. Jeżeli po wypadku jesteś zmuszony do zakupu leków to możesz domagać się zwrotu poniesionych przez Ciebie kosztów.

Widzisz już różnicę pomiędzy odszkodowaniem a zadośćuczynieniem? Jeśli nie, to przypominam, że w ramach zadośćuczynienia przysługuje Tobie odpowiednia kwota z tytułu powstałej szkody niemajątkowej. A więc takiej, której nie da się wyliczyć, a jej wysokość będzie uzależniona od rozmiaru doznanej przez Ciebie krzywdy.

Nie wchodzą w trudną materię analizy prawnej odszkodowania, chciałbym tylko wyjaśnić, że aby móc domagać się odszkodowania to pomiędzy zdarzeniem, a powstaniem szkody musi wystąpić związek przyczynowo – skutkowy. Wyobraź sobie, że prowadząc samochód byłeś uczestnikiem kolizji drogowej (zdarzenie) i np. inny kierujący pojazdem uderzył w tył twojego samochodu, wskutek czego w twoim samochodzie został uszkodzony tylni błotnik (szkoda) to pomiędzy zdarzeniem a wystąpieniem szkody zachodzi związek przyczynowo - skutkowy. Nie zawsze jednak będzie to tak oczywiste, np. inny uczestnik będzie kwestionował okoliczności zdarzenia. W takich sytuacjach niezbędna jest konsultacja z prawnikiem, który oceni czy w opisywanej sytuacji doszło do powstania szkody i czy zachodzi ów związek przyczynowo – skutkowy.

Pamiętaj bez względu czy domagasz się zwrotu kosztów związanych z wydatkami na leczenie, czy zakupu niezbędnego sprzętu medycznego to zawsze zatrzymuj dowód zakupu. To zdecydowanie ułatwi Ci dochodzenie zwrotu poniesionych przez Ciebie kosztów.

r. pr. Artur Tobolewski